samedi 28 juin 2008

Afrikaanse traditie bij Vunkuwa

Planten zijn meer dan levende decoratiestukken in huis en met kruiden kan je niet alleen in de keuken aan de slag. Dat weten de Afrikanen al veel langer. De Vunkuwa Massage is niet voor niets een traditionele Zuid-Afrikaanse massagetechniek waarbij planten en kruiden gebruikt worden.

De eeuwenoude Afrikaanse traditie van helen en spiritueel genezen door massage, meditatie en het gebruik van geneeskrachtige planten wordt al jaren doorgegeven van generatie op generatie. Ook Carol Rahaba Mathebula, stichter van Vunkuwa International Academy, leerde de technieken van haar overgrootmoeder. Geleidelijk aan ontwikkelde ze haar eigen techniek, een holistische massage waarbij ze gebruik maakt van ‘cupping’ met de handen, druk op de beenderen om de lichaamstemperatuur te verhogen en het vinden en opheffen van blokkades. Daarnaast verbrandt ze helende kruiden om hoofdpijn en spanningen weg te nemen.

De Vunkuwa massage bezit momenteel meer dan vierhonderd bewegingen en houdingen. De specialisten zijn niet alleen perfect in staat de ruggengraat te manipuleren, ze draaien ook hun vuisten en werken met hun knoken. Op deze manier wekken ze meer energie en vitaliteit op. Het verminderen van pijn en kwaaltjes, een ontgiftend effect en een heerlijk ontspannen gevoel zijn enkele van de andere voordelen. Hiervoor worden eigen oliën en crèmes met traditionele Zuid-Afrikaanse kruiden en planten geproduceerd. Enkele van de belangrijke ingrediënten zijn wilde wortel, eucalyptus, berglook en buchu.

Carol heeft haar praktijk in Kaapstad, Zuid-Afrika, maar met het Vunkuwa International Academy bereikt ze ook Europa. In landen als België, Duitsland, Oostenrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk worden op vaste tijdstippen cursussen, workshops en seminaries georganiseerd. Zo blaast ze een vleugje Afrika onze richting uit.

Aucun commentaire: