samedi 28 juin 2008

Gyrokinese




Om mensen meer te laten bewegen zijn al heel wat groepslessen bedacht. Aerobics, Pilates, B.B.B., spinning, hiphop, Capoeira,… Voor ieder wat wils. Geleidelijk aan baant ook Gyrokinese zich een weg naar het collectieve programma.

Gyrokinese is niet afgeleid van yoga, dans, gymnastiek, zwemmen en tai chi, hoewel het dezelfde voordelen biedt. Wel is het een bewegingsvorm die mensen toelaat aan het hele lichaam te werken door zeven natuurlijke buigingen van de ruggengraat: voorwaarts, naar achter, naar links, naar rechts, links twist, rechtse twist en circulair. Op een ritmische en golvende manier wordt gewerkt op de gewrichten en spieren. De interne organen worden gestimuleerd terwijl de bijhorende ademtechnieken geleidelijk aan geïntegreerd worden.

Vloeibaarheid is het kernwoord bij Gyrokinese. Poses worden niet lang aangehouden. Integendeel, ze lopen vlot en harmonieus in elkaar over en zijn verbonden door ademoefeningen. Hierdoor lijkt en voelt het meer als dansen en zwemmen dan als traditionele yoga.

Een typische Gyrokinese-klas begint met het uitvoeren van zelfmassage en eenvoudige adempatronen om de zintuigen wakker te maken. Dan worden de ruggengraat en het bekken gemobiliseerd door enkele simpele oefeningen waarbij men op een laag krukje de wervelkolom gaat krommen, krullen, buigen, twisten en kronkelen. Dezelfde bewegingen worden uitgebreid om de heup, knieën, de hamstrings, quadriceps,… vrij te maken. Door dit te combineren met ademoefeningen stimuleert men het zenuwsysteem, opent men energiebanen en voorziet men het bloed van zuurstof. Naast de zittende posities worden ook liggende en staande poses aangenomen.

Wie aan Gyrokinese doet, heeft de neiging meer ontspannen te zijn in zijn dagelijkse leven en beweegt met een verhoogde flexibiliteit en gemak.

Aucun commentaire: